Sass László blogja

2017. január 26. 20:30 - agloo

Hogyan segítsünk másokon a mínuszokban?

hajlektalanok.jpg

A szélsőségesen hideg, akár hetekig tartó fagyos időben nagyon fontos odafigyelnünk az embertársainkra. Köztük különösen azokra, akik hajléktalanként, vagy nehéz körülmények közt, egyedül élnek. Magyarországon évente hozzávetőlegesen 250 ember hal meg kihűlés miatt a KSH adatai szerint. A közhiedelemmel ellentétben azonban a halálesetek kétharmada nem az utcán, hanem a saját, fűtetlen lakásokban történik. A statisztikák szerint a legveszélyeztetebbek az 50-59 évesek és a 80 felettiek, a halálesetek negyede, tehát nagyjából 62 fő évente az ő körükből kerül ki. Ennek oka a rossz fizikai állapot és a jövedelmi szegénység, amiből adódóan sokan nem tudják kifűteni az otthonukat. Különösen sérülékenyek az egyedülálló, magányos emberek.

A hajléktalan emberek számára fenntartott menedékhelyek kihasználtsága 80-90%-os, a segítségre szoruló embereket matracokon és plusz ágyakon szállásolják el, senki nem marad az utcán, akinek menedékre van szüksége.

A regionális diszpécserszolgálatok egyébként a nap 24 órájában fogadják a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, az elérhetőségek pedig itt találhatóak, www.diszpecserportal.hu 

Mit tehetsz TE?

  1. Az odafigyelés életet menthet! Bárki lehet hős, ha bekopog az idős szomszédaihoz, megnézi hideg van-e, be tud-e fűteni, nem-e betegen fekszik az ágyban.
  2. Nézd meg idős szomszédaid, ismerőseid tudnak-e fűteni, szükségük van-e segítségre.
  3. Hívd a 0-24ben elérhető diszpécserportált, hogyha egy hajléktalan embert veszélyben érzel. (pl. nedves ruházat, földön fekszik takaró és alatta lévő karton polifoam nélkül, kihűlés, fagyás, nem kelt fel aznap), a diszpecserportal.hu portálon minden megyei és fővárosi elérhetőség megtalálható.
  4. Szólítsd meg a környezetedben élő hajléktalan embereket és beszélgess velük; kérdezd meg őket, mire van szükségük, minek örülnének a legjobban, a hideg időben!
  5. Reggeli kávéd mellé vegyél egy forrót italt egy hajléktalan embernek is.
  6. Régi, de jó állapotban levő pokrócot, meleg ruhákat add, vidd el egy karitatív szervezetnek.
  7. Helyi járattal rendelkező településen vehetsz egy buszjegyet és add oda egy hajléktalan embernek, akár pár óra a tömegközlekedésen segíthet átmelegedni a hideg időben.
  8. Ez a Te cselekedeted helye...kommentelj...Te, hogyan segítenél nekik?
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Sass László blogja
süti beállítások módosítása